Προβολη - Συζητηση του Ντοκιμαντερ Huligladni

Προβολη - Συζητηση του Ντοκιμαντερ Huligladni

Παρασκευή 9/02 - 20:00
στο Ελευθεριακό εργαστήρι κινηματικών υποδομών
Λεωνίδου 62 και Θερμοπυλών, Κεραμεικός

Τον Φεβρουάριο του 2014 ξέσπασε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το μεγαλύτερο κοινωνικό κίνημα μετά τον πόλεμο του 1992-95. Το κίνημα ξεκίνησε με τις διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους εργάτες των ιδιωτικοποιημένων εργοστασίων στην Τούζλα, που δέχτηκαν επίθεση από την αστυνομία κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους για τη διεκδίκηση των απλήρωτων δεδουλευμένων τους. Μέσα σε λίγες μέρες, το κίνημα είχε επεκταθεί σε ολόκληρη τη Βοσνία και πολλά κυβερνητικά κτήρια είχαν πυρποληθεί από τους εξεγερμένους. Σε περισσότερες από 20 πόλεις εκατοντάδες άνθρωποι οργανώθηκαν σε συνελεύσεις θέτοντας υπό ριζική αμφισβήτηση τις εθνικιστικές ιδεολογίες που τους είχαν επιβληθεί από την περίοδο του πολέμου. Ωστόσο, μετά από τρεις μήνες το κίνημα είχε χάσει σε μεγάλο βαθμό τη δυναμική του.

Η συλλογικότητα Year01 Videocollective, που βρέθηκε στη Βοσνία κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της εξέγερσης και επέστρεψε εκεί μετά από οκτώ μήνες, παρουσιάζει στο ντοκιμαντέρ “Huligladni” το ξεδίπλωμα αυτών των γεγονότων. Στόχος της παρουσίασης είναι η κατανόηση τόσο των αιτιών που πυροδότησαν το κίνημα όσο και των ορίων και των αντιφάσεων που οδήγησαν τελικά στην υποχώρησή του.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε το κείμενο "Το κίνημα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη τον Φεβρουάριο του 2014", το οποίο έγραψε μέλος της ομάδας Endnotes και δημοσιεύτηκε στο τέταρτο τεύχος του ομώνυμου περιοδικού (https://endnotes.org.uk/issue/4/en/endnotes–gather–us–fromamong–the–nations). Η ελληνική μετάφραση του κειμένου μπορεί να διαβαστεί εδώ: http://antithesi.gr/?page_id=386

Διοργάνωση: Αντίθεση

Ημερομηνία