Ελευθεριακό Εργαστήρι Κινηματικών Υποδομών

Ο δρόμος ανοίγει προχωρώντας...

Τον Ιούνιο του 2017, μετά τον τερματισμό της λειτουργίας του Ευτοπικού Εργαστηρίου, στο κτίριο της γωνίας Λεωνίδου και Θερμοπυλών στον Κεραμεικό, ένα νέο κινηματικό εγχείρημα δημιουργήθηκε. Σύντροφοι και συντρόφισσες που συμμετείχαμε στις δραστηριότητες και τις συλλογικές διαδικασίες του Ευτοπικού Εργαστηρίου, λαμβάνοντας ως παρακαταθήκη την κοινή μας πολιτική πορεία και τους δεσμούς συντροφικότητας που αναπτύχθηκαν μεταξύ μας στα 4 και πλέον χρόνια της πολιτικής μας σύμπραξης, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε και να συνδιαμορφώσουμε ένα νέο δημόσιο χώρο πολιτικής ζύμωσης.


ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΣΤΟΧΟΙ

Το Ελευθεριακό Εργαστήρι φιλοδοξεί να αποτελέσει πρωτίστως ένα χώρο στέγασης και σύμπραξης  πολιτικών εγχειρημάτων, λογιζόμενων ως κινηματικών υποδομών.

Με βάση την παραπάνω ιδέα, η λειτουργία του εργαστηρίου ψηφιοποίησης και το ψηφιακό Αρχείο έχουν κεντρική θέση στο νέο αυτό πολιτικό χώρο ως μια κινηματική υποδομή βαρύνουσας σημασίας. Σκοπός του Ψηφιακού Αρχείου, από την αρχή της δημιουργίας του, πριν από περίπου οκτώ χρόνια, έως και σήμερα, είναι να κρατήσει ζωντανές, να αναδείξει και να κάνει ευρύτερα προσβάσιμες όψεις της ιστορίας του αναρχικού/ελευθεριακού χώρου, αλλά και του ευρύτερου ανταγωνιστικού ρεύματος στον ελλαδικό χώρο. Ο σκοπός αυτός εκπληρώνεται μέσω της συλλογής, διατήρησης και ανάρτησης στο διαδίκτυο έντυπου και ψηφιακού κινηματικού υλικού(περιοδικά, εφημερίδες, μπροσούρες, αφίσες, προκηρύξεις), το οποίο παραχωρείται μόνιμα ή προσωρινά στο εγχείρημα από άτομα και ομάδες.
Εξίσου σημαντική πτυχή της λειτουργίας του Ψηφιακού Αρχείου είναι η προώθηση του κινηματικού διαλόγου και της ζύμωσης πάνω σε πολιτικά και ιστορικά ζητήματα, με στόχο τη διάδοση και τον εμπλουτισμό των ιδεών του ευρύτερου ελευθεριακού κινήματος, καθώς και των κοινωνικών-ταξικών αγώνων που λαμβάνουν χώρα στο σήμερα. Τα παραπάνω πραγματώνονται μέσω της διοργάνωσης συζητήσεων, παρουσιάσεων πολιτικών εντύπων, προβολών και γενικά ανοιχτών εκδηλώσεων στο χώρο του Ελευθεριακού Εργαστηρίου.


Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το ίδιο σκεπτικό, προκρίνεται η στήριξη και  φιλοξενία αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων  που κινούνται στα πλαίσια του DIY.  Είναι αναγκαίο να έχουν και τα εγχειρήματα αυτά το χώρο(θέση) που τους αναλογεί στο γειωμένο «ελευθεριακό σύμπαν» , να πλαισιώνονται και να αλληλεπιδρούν  εντός του κοινωνικού πεδίου . Ήδη (στο χώρο) λειτουργούν εργαστήρι μεταξοτυπίας και εργαστήρι παραγωγής σπιτικής μπύρας.


Το Ελευθεριακό Εργαστήρι  Κινηματικών Υποδομών είναι ανοιχτό στη συμμετοχή πολιτικών εγχειρημάτων που συμμερίζονται τις στοχεύσεις και το πολιτικό πλαίσιο λειτουργίας του. Στόχος είναι να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιμόρφωση με μια προσέγγιση “από τα κάτω”, γι'αυτό και είναι ανοιχτό στην παραχώρηση του χώρου για τη διοργάνωση πολιτικών εκδηλώσεων, βιβλιοπαρουσιάσεων και άλλων επιμορφωτικών δραστηριοτήτων οι οποίες θα συνάδουν με τις αρχές λειτουργίας του χώρου και των ομάδων που το απαρτίζουν.


Επίσης, μεταξύ των στόχων του Ελευθεριακού Εργαστηρίου είναι να οργανώνει/φιλοξενεί κοινωνικές εκδηλώσεις, σε τακτά ή άτακτα χρονικά διαστήματα, ώστε να λειτουργεί αντιθετικά προς τη στείρα εμπορευματοποίηση των σχέσεων που απαντώνται  σε κάθε κοινωνικό πεδίο, να διαρρηγνύει την κουλτούρα αυτή και να συμβάλλει στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων και των ομάδων που το απαρτίζουν.


ΑΡΧΕΣ:

Η ύπαρξη και συμμετοχή των παραπάνω κινηματικών υποδομών και DIY εγχειρημάτων στο Ελευθεριακό Εργαστήρι εμφορείται από τις αρχές της οριζοντιότητας, της ισοτιμίας, του αλληλοσεβασμού και του πολιτικού πλουραλισμού. Κινείται ενάντια σε κράτος, κεφάλαιο, πατριαρχία, κοινωνικό και φυλετικό ρατσισμό και στηρίζεται στην οικονομική αυτοτέλεια, μακριά από κρατικές επιχορηγήσεις και ΜΚΟ.

Η επικοινωνία και η σύμπραξη μεταξύ των εγχειρημάτων που συστεγάζονται στο Ελευθεριακό Εργαστήρι, με σκοπό τη διαχείριση των δραστηριοτήτων του, πραγματοποιείται μέσω της διαχειριστικής του συνέλευσης, η οποία φέρει την πολιτική ευθύνη του χώρου, χωρίς όμως να αποτελεί αυτόνομη πολιτική ομάδα.


Η πράξη της προώθησης και η στήριξης των  κινηματικών υποδομών,  προς την αυτονομία και την αυτοδιάθεση του ευρύτερου ανταγωνιστικού κινήματος, κρίνεται αναγκαία προϋπόθεση για την οικοδόμηση μιας πολυσύνθετης πολιτικής πρότασης απέναντι στο υπάρχον ασφυκτικό κοινωνικό-πολιτικό τοπίο. Οι υποδομές του κινήματός μας θεωρούμε πως αποτελούν βασικά εργαλεία για την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας, και ταυτόχρονα υπάρχουν και υπηρετούν τους σκοπούς τους στο σήμερα.

Τα πάντα μένουν ανοιχτά… Περιμένουν να τα εξερευνήσουμε...


Ελευθεριακό Εργαστήρι Κινηματικών Υποδομών
Ιούλιος 2017

 

Το ελευθεριακό εργαστήρι βρίσκεται στην Αθήνα, στη διεύθυνση Αίνου 1 & Λεωφ. Βουλιαγμένης, Τ.Κ. 11631, απέναντι από το σταθμό μετρό του Αγ. Ιωάννη.

Για επικοινωνία: libertarianlab[παπάκι]espiv.net